vrijdag 12 mei 2017

UWYH menu van KLIEKJES

Vandaag was het kliekjesdag. Ik had mezelf de uitdaging gesteld om bij het warme eten restjes op te maken. 
Toen ik jaren geleden nog veel kleding naaide deden we wel eens UWYH Use What You Have. Dat was erg leuk, om kleding te maken van restjes en lappen en materialen die ik nog in de kast had liggen. Dat kan met eten ook dacht ik. En het is gelukt! We hadden een heerlijke maaltijd van kliekjes.
De paarse ingrediënten zijn echt kliekjes, de andere ingrediënten zijn wat ik eigenlijk altijd wel in huis heb.
Het menu van vandaag
Nasischijven,
Aardappelpartjes uit de oven
Sla met yoghurt mayo saus
Pindasaus
Yoghurt shake met aardbeien en vla.

Recepten:
Voor de Nasischijven gebruikte ik:
-een restje nasi wat over was van afgelopen week.
-500 ml water
- 1 bouillonblokje
-50 gr boter of margarine
- +/- 50 gr bloem.
2 eieren geklutst in een diep bord
Paneermeel of gemalen beschuiten (ok, dit was geen restje maar had ik nog wel in huis) op een bord.

Breng het water aan de kook en los hierin het bouillonblokje op.
smelt de boter in een pannetje. Roer als de boter gesmolten is beetje bij beetje de bloem erdoor tot dat het van de bodem loslaat en er een soort deegbal ontstaat. Giet hierbij al roerend  en ook weer beetje bij beetje de bouillon door. (let op, het kan best zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt.)  Tot dat er een dikke saus ontstaat. ( Zo dik dat het blobberig plopt als het kookt, beetje gek gezegd, maar ik hoop dat je het begrijpt)
Giet een deel van de saus over de koude nasi. (niet alles in een keer) Even af laten koelen en dan met je handen door elkaar door elkaar kneden. Proberen of je er al  balletjes van kunt maken. Als de balletjes uit elkaar vallen heb je nog een beetje saus nodig.

Als je balletjes gemaakt hebt druk je ze op een snijplank een beetje plat Ik had ongeveer hamburger formaat, maar hé, hier kan je lekker zelf bepalen hoe groot ze worden.
Dan wentel je ze in de paneermeel. Vervolgens wentel je ze door  het geklutste ei en dan nog een keer door de paneermeel.

Je kunt ze nu invriezen of direct bakken. ( ik koos voor het laatste.)

SLA
Dit maakte ik van een halve krop ijsberg sla die ik nog over had. 2 worteltjes erdoor geraspt, (had ik nog over van de hutspot van gisteren) Stukjes komkommer (was over van de tussendoortjes op school), blokjes kaas, 2 eieren en yoghurt mayo dip.

YOGHURT MAYODIP (lekker door de sla of om je aardappelpartjes in te dippen.)
Om wat op de lijn te letten gebruik ik hiervoor geen fritessaus maar maak het zelf:
2 el mayo (kan ook fritessaus of yogonaise)
2 el melk
flinke scheut yoghurt, ik denk ongeveer 4 el maar mss wat meer (Tussendoor ff proeven wat je lekker vind)
beetje honing en beetje curry naar smaak. paar stengeltjes bieslook (uit eigen tuin :-) )
Wij vinden dit heerlijk door de sla en wat ik over had gebruiken we voor bij de aardappelpartjes

AARDAPPELPARTJES
dit recept staat in het boek "het gezonde kinderkookboek" van Annabel Karmel. Het boek zelf is niet meer te koop maar het is de moeite waard om de andere boeken van haar te lezen. Ze schrijft fijne recepten om gezond en lekker te koken voor en met kinderen.  hier kan je meer boeken
 van haar vinden.
Oké, na dit kleine uitstapje de rest van de recepten.
8 kleine aardappelen in schil
3 el olijfolie
zout, peper en paprikapoeder
Dit was het laatste restje aardappels uit de zak. Ik wilde deze graag op hebben want er zaten een aantal wat  aardappels tussen die zoet waren (waarschijnlijk een beetje bevroren geweest) en die vind ik gekookt ECHT niet lekker.

Doe de olijfolie, zout, peper en paprikapoeder in een mengkom.
verwarm de oven op 200 graden.
Boen en was de aardappelen goed schoon. Dep ze droog en snij ze in stukken; eerst in 2 helften en daarna snij je de elke helft nog weer in drieën.
Doe ze allemaal in de kom met het olie mengsel. ff lekker mengen.
Verdeel de partjes over de bakplaat op een stuk bakpapier
bak ze nu 30 minuten op 200 graden. Ondertussen de partjes even een paar keer omkeren.

PINDASAUS
dit maken wij van pindakaas met water, ketjap en suiker
Doe 3 - 4 el pindakaas in een pannetje, giet hier een beetje water en een scheut ketjap bij. Nu nog 3 - 4 tl suiker toevoegen en al roerend tegen de kook aan brengen. Tussen door  ff proeven of je het lekker vind. Soms moet je nog wat ketjap toevoegen, soms wat suiker, als het te dik blijft doe je er nog wat water bij. Dit doe je naar eigen smaak. Hiervoor kan ik je de exacte hoeveelheden ook niet geven. Ik heb het zo van mijn moeder geleerd, en als je het regelmatig proeft en vaak maakt weet je op den duur wel hoe je het het lekkerst vind.

YOGHURTSHAKE MET AARDBEIEN EN VLA
We hadden nog een beetje vla, het pak yoghurt was bijna leeg en ivm een dieet waarbij één van de kinderen geen ranja mag heb ik standaard aardbeien in de diepvries.
Voor een halve liter shake gebruikte ik
+- 8 aardbeien
restje yoghurt aangevuld met melk
dit in de blender mixen
In elk schaaltje een beetje vla en hierover giet je de yoghurtshake.
Heerlijk toetje. :-)

Dit was onze restjesmaaltijd. We hebben gesmuld. En nog sla over. Eens kijken hoe dat morgen uit de koelkast komt en wat ik daar dan bij ga doen.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Low budget smullen lasagne en milkshake

Laatst vroeg iemand op de fb pagina van  meer geld, minder stress  een vraag naar gezonde budgetrecepten. 1 van mijn favoriete recepten is ...

Labels